28 juli 2010

Gedde-sakse fra Sverige

Kan du gætte hvad der lå i denne fine lille gråmalede trækasse, som jeg fandt på vores lille loppe-indkøbstur i Sverige?

Ikke? Nå pyt, det kunne jeg heller ikke, men det er faktisk en kasse til gammelt fiskegrej, og indeni lå 4-5 gedde-sakse sirligt bundet op på slidte træklodser.


Man dyrkede sin jord og levede af hvad der groede i den, man holdt høns, køer, får og svin, man fiskede selv sine fisk i søen og man lavede selv de redskaber, der skulle bruges i arbejdet med at sørge for mad, klæder og husly til familien. Når redskaber, tøj og linned var slidt op eller gik i stykker, blev det repareret.

En tiltalende livsform, men desværre også en glemt og overset livsform. På trods af krisen lever vi i et overflodssamfund, hvor smid-ud-og-køb-noget-nyt filosofien florerer i bedste velgående, og når noget ikke duer mere så ryger det lukt i containeren. Mon vi nogensinde bliver klogere?Jeg er ikke bedre selv, det må man ikke tro, men man mestrer heller ikke længere de kompetancer, der dengang var livsnødvendige. I stedet jager vi rundt for at tjene penge til at købe flere ting, vi kan smide ud til næste år. Den kompetance er vi til gengæld rigtig gode til.


Da min yngste søn sad ved den svenske sø og fodrede ænder (med marshmallows !!#¤?, men det glemmer vi lige et sekund), kunne jeg for det første ikke lade være med at fotografere mit smukke barn og hans stjernestund, men jeg kunne heller ikke lade være med at længes efter en lidt mere enkel livsstil.Marshmallows, helt ærligt så var de vilde med dem! De er skøre, de svenskere!!

9 kommentarer:

Lilla Blanka sagde ...

Hej goa Helle!

Gillade änderna marshmallows?? Haha, härligt!

Åh den där fiskelådan/träkassen är underbar!!!

Kram
Mia

Anken sagde ...

For et fantastisk innlegg, Helle. Jeg er så enig, så enig med deg. Kjøp-og-kast mentaliteten vår har blitt helt ekstrem de siste ti-årene. Jeg lurer i grunnen på hvorfor det har blitt slik? Må vi ha det "dyreste og nyeste" for å imponere naboer og venner? Og hvor skal det ende? Disse tanker kan få enhver til å lengte tilbake til enklere tider.

@nne sagde ...

Nice to discover your blog! Sincerely, @nne

Randiga Tråden sagde ...

Så fint allt är, vilka underbara fiskegrejer. Brittmari

Lissie sagde ...

Ante ikke at ender likte Marshmellows! hehe. Men visste at måkene i Norge er vilde etter dem.

Flotte Gjedde-sakser og!

June sagde ...

Herlig kasse!...men jeg er glad jeg ikke er gjedde!! ;)
Jeg er også veldig glad i loppis! Man finner så utrolig mye artig og annerledes der! Det beviser jo dette innlegget ditt!

Ender som spiser marshmallows??? :))

Klem
June
Nostalgi & Skriverier

Alvas hjørne sagde ...

Hei Helle!
Takk for koselig hilsen hos meg:)
Flott innlegg du har her, det er nok bruk og kast som er blitt tidens melodi...synd og skam:( Vi raser rundt og må stadig ha det nyeste av det og det...selv om det vi vil skifte ut er helt ok...
Men det synes som om det er blitt mer "in" med gjennbruk også, selv om det nok er i liten skala...
Synes det er koselig med gjennbruk:)
Flott kasse, og koselig bilde av andematingen..marshmallows hehe, gøy:)
Haen fin kveld!

Agneta sagde ...

Helle,

Älskar Dina vackra ordgåvor & detta dejliga inlägg.

Ge yngste darlingen H en 'knip i kinden' från mig!

Tack för Ditt mejl, skall skriva till Dig i helgen!

A

Bluggi buggi blogg sagde ...

Ja det er sant, vi ha så lett for å løpe og kjøpe. Det var en fin kasse og gøy med innholdet.
Fint bilde av din sønn også.
Ha en fin helg
Trude :)